Reisgids

De Riviera dei Limoni

Het gebied van de Riviera dei Limoni is hetzelfde als het Parco Alto Garda dat in 1989 door het regionale bestuur van Lombardije tot beschermd natuurgebied werd verklaard. Het doel hiervan was de bescherming en instandhouding van de unieke natuur met al haar verscheidenheid. Tot de Riviera dei Limoni behoren negen kleine stadjes, elk met zijn eigen karakter wat betreft geschiedenis, schilderachtigheid en cultuur: Salò, Gardone Riviera, Toscolano Maderno, Gargnano, Tignale, Tremosine, Limone sul Garda, Magasa en Valvestino.

Riviera dei Limoni 

Hier spiegelen de hoogste bergen zich in de diepe blauwe wateren van het grootste meer van Italië, het Gardameer. En de ontmoeting tussen alpine en mediterrane natuur zorgt voor een onvergelijkbaar mooi decor. In deze prachtige omgeving rijzen steile rotswanden uit het meer omhoog, terwijl de terrassen die tegen de hellingen van de  heuvels liggen worden doorkruist door  paden en weggetjes, die kronkelend door valleien, bergen, bossen en dorpjes het mooiste uitzicht bieden dat men zich maar kan voorstellen.


Bezoekers van de “Salto Charta” worden onmiddellijk getroffen door de weelderige natuur, de hoeveelheid kleuren en spectaculaire panorama’s. Maar mogelijk nog indrukwekkender zijn de tekenen die hier te vinden zijn die duiden op de lange en bewogen geschiedenis van het gebied. Het stempel dat de Romeinen hier op drukten is onder andere te vinden in de Romeinse villa in Toscolano en de grote necropolis bij Salò. Ook de Gothen en de Byzantijnen (6e eeuw n Chr.) hadden belangstelling voor de regio, die later deel uitmaakte van de machtige Republiek Venetië. Salò was toen de hoofdstad van de “Magnifica Republica”.

Duomo Salo in Riviera dei Limoni aan het Gardameer
Duomo Salo in Riviera dei Limoni aan het Gardameer
De meest recente pagina’s in het geschiedenisboek van de regio werden geschreven in de laatste jaren van de tweede wereldoorlog, toen van 1943 tot 1945 de marionetten regering van Benito Mussolini in Gargnano zetelde. Ook in cultureel en artistiek opzicht heeft de regio veel te bieden. Salò heeft een prachtige kathedraal (1453) en het mooie palazzo van de “Magnifica Patria”. In Gardone-Riviera vinden wij de “Vittoreale degli Italiani” en de “Torre San Marco” als herinnering aan de bekende dichter en schrijver Gabriele D’Annunzio. Een juweeltje van Romaanse stijl en zeker een bezoek waard is de kerk van de Heilige Andrea in Maderno en hetzelfde geldt voor de parochie kerk van de Heiligen Petrus en Paulus in Toscolano. In 1524 werd met de bouw begonnen en binnen zijn prachtige schilderwerken te vinden van de hand van de Venetiaanse schilder Andrea Celesti. Bogliano wordt gedomineerd door de 18e eeuwse Villa Bettoni en de fraaie Italiaanse tuin die daar voor ligt. In Gargnano vinden we het 13e eeuwse klooster en de kerk van de Heilige Sint Martino die in het midden van de 19e eeuw gebouwd is door Andrea Vantini.

Gaan we omhoog, het achterland in, dan is daar in Tignale het heiligdom van Montecastello, in Campione di Tremosine ligt het Palazzo Archetti uit de 18e eeuw en in een olijvenbos achter Limone ligt een Romaanse kerk die gewijd is aan Sint Pieter.

In het groene hart van het Park willen we de oude buurt van Cima Rest met zijn observatorium, het etnografisch museum en de karakteristieke boerderijen met hun oude daken, die tegenwoordig allemaal gerenoveerd en verbouwd zijn tot toeristenaccomodaties zeker niet ongenoemd laten.

In het park zelf zijn de mogelijkheden om heerlijk buiten te zijn schier oneindig. 
Landschap Riviera dei Limoni aan het Gardameer
Landschap Riviera dei Limoni aan het Gardameer
Een dicht netwerk van goed bewegwijzerde sporen en oude muilezelpaden leidt u door grazige weiden en geurige dennenbossen naar alpenweiden die in de zomer voor het vee gebruikt worden, ruïnes uit de tweede wereldoorlog, en refuges waar de trekkers zich kunnen verfrissen. Het park heeft ieder wel iets van zijn gading te bieden. Te voet, op een mountainbike, te paard… Zoek maar uit of u een ontspannend tochtje wilt maken met een gezellige picknick aan het eind, of de echte uitdaging wilt aangaan om een tocht voor geoefende trekkers, fietsers of ruiters te gaan maken. Het trekken door een ravijn (canyoning) is op het lijf geschreven voor wie de grootste opwinding en uitdaging zoekt: Duiken, zwemmen en je mee laten nemen door het snelstromende water in de kloven tussen de rotsen is het absolute einde! Ja, u kunt zich zelfs een Icarus wanen, gelukkig zonder zijn fatale einde, als u met een ervaren instructeur een tandem-paraglyding vlucht maakt en dan ver beneden u de gekleurde zeilen van de boten op het meer ziet!

Als de beroemde Peler waait zijn de omstandigheden voor windsurfen en zeilen ideaal. Maar misschien wilt u veel liever lekker op een strandje in de zon liggen? Dan zijn er hier goed geoutilleerde stranden genoeg te vinden, maar bovendien is er een overvloed aan kleine baaitjes en romantische plekjes tussen de rotsen. Klaar om ontdekt te worden. In de heuvels bij Cecina en Bogliaco ligt een exclusieve nine-hole golfbaan. Daar kan, dankzij het milde klimaat het gehele jaar op worden gespeeld.

Landschap Riviera dei Limoni aan het Gardameer
Landschap Riviera dei Limoni aan het Gardameer
De plantengroei van de Riviera dei Limoni is submediterraan, die hoort bij streken op lagere breedte graden. Hier vindt u de uiterste noordgrens waar nog citroenbomen kunnen groeien en er staan dan ook nog veel oude citroenkassen. Zelfs sierstruiken zoals oleanders en laurierstruiken, die hier niet van nature voorkomen maar aangeplant zijn, groeien en bloeien overvloedig. De hellingen van de Valvestino zijn een botanisch paradijs en enkele zeer zeldzame inheemse planten komen alleen daar voor. De onder plantenkenners beroemde Tombea steenbreek, de “Saxifraga tombeanensis” is daar het symbool van. Ga eens zwerven tussen de hoge bladrijke berken, door de bossen met indrukwekkende kastanjes, of door de hogergelegen wilde Alpine bossen;  in die schitterende natuur voelen we rust en vrede over ons neerdalen.

De regio is ook de habitat van verbazingwekkend veel diersoorten, van de gewone vissen in het meer en de stroompjes tot het bergwild, zoals herten, steenbokken en reeën. In recente tijden zijn de adelaar, de lynx en zelfs de bruine beer weer terug, zodat de voedselketen weer rond is en er een nieuw evenwicht in de natuur bereikt wordt.

Logiesgelegenheid is aan de Riviera dei Limoni in iedere klasse te vinden, van zeer luxueuze hotels tot goedkopere pensions. Maar allemaal hebben ze een fraai uitzicht en passen zij hun service voortdurend aan aan de eisen van de moderne tijd. Dit alles in de traditie van de gastvrije Italiaanse familie. Honderden hotels, appartementen waar men zelf de huishouding doet en campings zorgen voor een ongelimiteerd aanbod in accomodatie. En dan, nadat de zon is ondergegaan zijn er weer andere genoegens te ontdekken: het eenvoudige, maar heerlijke eten volgens de lokale keuken toebereid in talloze restaurants en agritourismo’s. Mediterrane en Alpine geuren worden gevangen in sappige gerechten: van vis, gevangen in het meer, tot wild uit de bergen, van de bekende vergine olijfolie van Garda tot de fijne zwarte truffels, van wijn tot kaas. En onder de sterrenhemel is er een enorm aanbod in ontspanning. In het zomerseizoen is er toneel in de Vittoreale, en in Garda zijn er concerten door beroemde internationale orkesten, treden bekende popartisten op, zijn er dorpsfestivals, markten en is er vuurwerk te bewonderen.

Gardaland, het grootste themapark van Italië, staat garant voor een dag dolle pret en ligt niet ver van de Riviera dei Limoni. En op enkele kilometers afstand liggen Brescia, Verona, Mantua en Cremona, oude steden, boordevol historie en kunst.

De Riviera dei Limoni heeft alles om uw vakantie onvergetelijk te maken.


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS