Reisgids

De boten van het Gardameer

Dagelijks varen mooie witte boten over het Gardameer. Sommige zijn snel en modern, andere zijn al in het begin van de twintigste eeuw gebouwd, maar inmiddels voorzien van moderne en snelle motoren.

Boten van het Gardameer
Boten van het Gardameer
De eerste boot werd in Desenzano gebouwd door de “Società Milanese per la Navigatione a Vapore nei Laghi del Regno Lombardo - Veneto” , de Milaanse Maatschappij voor Stoomvaart op de Meren van het Koninkrijk Lombardije - Venetië. Die boot kreeg in 1824 de naam “Arciduca Ranieri” ter ere van Aartshertog Ferdinando Ranieri van Habsburg. Hiermee was de verbinding over het Gardameer tussen Desenzano en Garda een feit.

Gedurende de volgende decades gingen steeds meer stoomboten steeds meer verbindingen tussen de plaatsen aan het Gardameer onderhouden, waaronder de “Zanardelli” en de “Italia”. Die twee boten varen nog steeds in de zomermaanden. Zij hebben hun grote raderen behouden en het is een indrukwekkend gezicht als ze rijk gepavoiseerd over het meer varen.

Tegen het einde van de twintigste eeuw werden de stoomboten geleidelijk vervangen door moderne veerboten en snelle luchtkussenboten.

Vanuit Desenzano in het zuiden of Riva in het noorden kan men in vier uur het hele meer oversteken. Tijdens de heerlijk kalme overtocht heeft men volop gelegenheid te genieten van de schilderachtige dorpjes met hun lieflijke haventjes, de vele fraaie villa’s omgeven door hoge cipressen en olijfgaarden en dat alles tegen het decor van de bergen op de achtergrond.
Ook op het water valt veel te zien: zeilboten, motorboten, windsurfers en waterskiërs zorgen voor genoeg vertier. Aan boord is muziek en er kan gegeten worden.

Zeer geliefd zijn de nachtvaarten, zoals bijvoorbeeld de tocht die in Desenzano start en in de havens van de zuidelijke oever aanlegt om toeristen aan boord te nemen die het vuurwerk van Maderno willen zien. In augustus zijn de boten vol gezinnen en jonge mensen die zo (bij  voorkeur bij volle maan) van dat grandioze vuurwerk willen genieten.


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS