Reisgids

Gastronomie

In de traditionele keuken van de streek langs het Gardameer aan de kant van Verona vinden we alle producten van die streek, zowel dat wat uit het water wordt gevist, als alles wat op het land in de bergen en op de heuvels verbouwd wordt: zoetwatervissen, wijn en de geweldige olijfolie, maar ook diverse kaassoorten, truffels, paddestoelen, kastanjes, asperges, kiwi's en honing.

De gerechten zijn over het algemeen eenvoudig te bereiden en buitengewoon smakelijk. De kwaliteit en de versheid van de ingrediënten zijn van het grootste belang en daar wordt dan ook altijd de nadruk op gelegd.

In veel hotels, restau
typische producten
typische producten
rants
en trattoria's kan men naast de meer traditionele nationale gerechten, die op de menu's voor toeristen staan, ook met de specifieke gerechten van het Gardameer kennismaken.
Bij de visgerechten vinden we onder andere "luccio in salsa" (snoek in saus), "sardelle in saòr" (sardines die met uien in zout zijn ingelegd), "bigoli con le aole ( pasta met een soort witvis) en natuurlijk ook gegrilde forel en diverse andere vissen
En wat te denken van de heerlijke risotto met asperges, "pappardelle", bandpasta met diverse wildsoorten, de smakelijke tortellini uit Valeggio en gemengd rundvlees met pearà en worst van hazenvlees.
Van de vele kaassoorten noemen we hier alleen de Monte Veronese en van de vele desserts "sanvigilini" (zandgebak met rozijnen) en de zgn. "crostate di frutta" stukken zandgebak met  diverse vruchten.
De gerechten worden natuurlijk vergezeld door de beroemde wijnen uit de streek: Bardolino en de witte wijnen Lugana en Custoza. De wijnen uit het Etschdal staan eveneens hoog op de lijst.
Onmisbaar bij de bereiding van al deze gerechten is de heerlijke zuivere olijfolie uit de Riviera degli Olivi van het Gardameer. 
Voor fijnproevers of lekkerbekken worden speciale tours georganiseerd om uitgebreid kennis te maken met de geneugten die de traditionele regionale keuken van deze streek te bieden heeft.

De vissen van het Gardameer

In de regionale keuken van het Gardameer wordt veel gebruik gemaakt van zoetwatervis: gardameerforel, die alleen in het Gardameer voorkomt, forel, sardine, snoek, zeelt, aola (een witvis) en baars. Alle vissen, behalve de gardameerforel, komen in ruime mate in het Gardameer voor en worden dan ook ruimschoots in de plaatselijke restaurants aangeboden.


De wijnen van het Gardameer

Op de heuvels rondom het Gardameer zijn in de loop der jaren grote wijngaarden aangeplant. Uit hun druiven worden de gerenommeerde wijnen gemaakt die zo uitstekend passen bij de diverse gerechten. De bekendste is ongetwijfeld de robijnrode Bardolino: Chiaretto of Novello, ook de witte Lugana en Custoza zijn zeer goed. In dit gebied neemt de wijnbouw zo'n belangrijke plaats in dat u hier de met borden aangegeven Strade del Vino kunt rijden: Bardolino, Custoza, Lugana en Valdadige. U rijdt dan temidden van de wijngaarden, kunt wijnkelders en wijnbedrijven bezoeken en (belangrijk) wijnproeverijen meemaken.


De natuurzuivere olijfolie van het Gardameer

De uitgebreide olijfgaarden van de Riviera degli Olivi van het Gardameer leveren de olijven voor een van de fijnste en meest gerenommeerde olijfoliën van Italië. De olie onderscheidt zich van vele andere in zuiverheid, licht verteerbaarheid en volle smaak. In alle gerechten van het Gardameer wordt gebruik gemaakt van deze kostbare en voortreffelijke olie.


Nog meer typische producten

De kastanjes van San Zeno di Montagna  behoren zeker tot de belangrijkste producten van deze streek, evenals de bospaddestoelen en de heerlijke truffels die bij uitstek passen in de voorgerechten, i primi
piatti, en enkele soorten honing, die behalve om hun heerlijke smaak ook bekend zijn om hun weldadige uitwerking op de gezondheid. Rondom Affi worden veel kiwi's gekweekt; de vruchten hebben zich uitstekend weten aan te passen aan de klimatologische omstandigheden. In Cavaion en Rivoli worden in het voorjaar veel asperges verbouwd. Zij worden in de keuken van het Gardameer veel opgediend met risotto of samen met eieren, gekookt en eenvoudig met olie, azijn, zout en peper aangemaakt.

Veel van de typische en traditionele producten zijn gecassificeerd en aan de volgende lettercode te herkennen: 

DOP - beschermde oorsprong - vgl. frans: dénomination d'origine protégee
IGP - beschermde geografische oorsprong - vgl. frans: indication géographique protégee
STG - gegarandeerde traditionele specialiteit - vgl. frans: spécialité traditionelle garantie
wijn IGT  - gegarandeerde geografische oorsprong - vgl. frans: indication géographique typique
wijn DOC- gecontroleerde oorsprong - vgl. frans: dénomination d'origine controlée
wijn DOCG - gecontroleerde  en gegarandeerde oorsprong - vgl.frans: dénomination d'origine controlée et garantie


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS