Reisgids

Parken en tuinen van Gardone Riviera


Parken en tuinen van Gardone Riviera aan het Gardameer
Parken en tuinen van Gardone Riviera aan het Gardameer
Wij willen u uitnodigen voor een tour langs de mooie openbare en privé parken en tuinen waar Gardone Riviera terecht zo trots op is!
Al sinds het begin van de 20ste eeuw was deze omgeving een belangrijke toeristische trekpleister, terwijl veel rijke aristocraten zich hier min of meer permanent vestigden. Kenmerkend is de manier waarmee de tuinen en parken rond de grote indrukwekkende landhuizen zijn aangelegd. Ze vormen alle een harmonieuze eenheid met de prachtige natuurlijke achtergrond.
Met deze route maakt u een ontdekkingstocht door deze lieflijke groene streek.

We starten bij de pier bij het legendarische Grand Hotel en zijn tuin met de vele schitterende magnolia’s. Omstreeks Pasen is hun geur ronduit bedwelmend.
Vandaar klimmen we de Scaletta delle Poste ( de trap naar het postkantoor) op om vervolgens over de Via Roma naar de bijzondere “Heller Botanische Tuin” te wandelen. In deze tuin, die sinds 1988 het eigendom is van de Heller Stichting, vinden we meer dan 500 plantensoorten. De Czechise tandarts en bioloog Arturo Hruska, die aangetrokken werd door het milde klimaat, komt de eer toe dit juweel te hebben gecreëerd Hij beplantte het twee hectaren grote stuk grond rondom de villa op een buitengewoon natuurlijk aandoende wijze.
Hier vinden we vele tropische waterplanten in Japanse vijvers en een bamboebos met bamboe in alle soorten en maten. En niet te vergeten een enorme collectie rotsplanten die hier op een buitengewoon mooie manier zijn “opgesteld” in hun eigen rotsachtige omgeving. Indrukwekkend zijn de vele varens waaronder de Osmunda Regalis, de koningsvaren die wel een meter hoog kan worden en vergeet vooral de vele bloemen, waaronder de beeldschone sleutelbloemen uit Tibet niet, de vele soorten irissen en ook hier weer de magnolia’s.

Van hier wandelen we via de met bomen omzoomde weg naar het stadspark met daarin een indrukwekkende steeneik.
Volg de borden naar de Villa Alba, sinds de zestiger jaren eigendom van de stad, inclusief het park. De villa dateert uit het begin van de twintigste eeuw en is een ontwerp van de Duitse architect Schaefer. Door zijn bijzondere U vorm was het mogelijk hier een prachtige Engelse tuin aan te leggen. De grote kas is nog vrij recent verbouwd tot conferentiezaal. Niet alleen de tuin, ook het monumentale gebouw is een nadere beschouwing meer dan waard! Let vooral op de schitterende trap!

Een ander uniek landhuis is de Villa Fiordaliso dat o.a.bekend is geworden omdat Mussolini en Ciaretta Petacci hier in 1943 gelogeerd hebben (in de “rode kamer”) tijdens de laatste dagen van hun régime. Deze romantische villa aan het Gardameer ligt midden in een heerlijk park vol eeuwenoude bomen en was oorspronkelijk eigendom van Otto Vézin, een Amerikaan van Duitse origine, en werd na de Eerste Wereldoorlog onteigend.
In 1928 kochten Emilio en Paola Botturi-Polenghi het landgoed dat daarna ingrijpend werd verbouwd. Er werden diverse frescoes aangebracht en er werd gebruik gemaakt van Venetiaanse en lokaal stylistische elementen.

Onze tour eindigt bij de vermaarde villa Vittoriale, sinds 1921 de residentie van de dichter Gabriele d’Annunzio.
Dit vorstelijke gebouw en de museum-tempel liggen temidden van een tuin met schitterende cypressen en talloze herinneringen, onder andere overblijfselen uit de oorlog, zoals de boeg van de Puglia, een sarcophaag midden in het mausoleum waar zijn medestrijders in de strijd om Rijeka ( in het Italiaans Fiume) rusten en een openluchttheater dat na de dood van de dichter voltooid is. Hier vinden nu jaarlijks grote, belangrijke uitvoeringen op het gebied van muziek en toneel plaats.


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS