Reisgids

Bergbeklimmen aan het Gardameer

Bergbeklimmen is een avontuurlijke sport die u perfect rondom het Gardameer kunt uitoefenen. Het gebied bevat verschillende Klettersteigen en routes die uw langs prachtige bergwanden en rotspartijen leidt. Lees hier alles over bergbeklimmen rondom het Gardameer. 

Kletteren aan het Gardameer
Kletteren aan het Gardameer

Bergbeklimmen aan het Gardameer

Er zijn genoeg mogelijkheden voor bergbeklimmen rondom  het Gardameer. Op de kaart kunt u al zien dat deze omgeving optimaal is voor Alpinisme. Op welke plekken kunt u het beste klimmen? Wat voor faciliteiten en routes zijn er rondom het Gardameer voor bergbeklimmen en welke voorbereidingen moet u treffen? Wij hebben alles voor u op een rijtje gezet. 


Vie Ferrate of Klettersteig aan het Gardameer

Het Noordelijke deel van het meer ligt ingeklemd tussen uitlopers van de Zuid-Alpen en het gedeelte ligt bovendien niet ver van de Dolomieten. Vooral in de omgeving van Nago, Riva, Torbole en Arco zijn talrijke "Vie Ferrate" (ijzeren wegen) aangelegd. Een Via Ferrate, ook wel Klettersteig, is een met staalkabels uitgezet parcours langs prachtige rotswanden. In het noorden van Gardameer zijn er meer dan 10 van deze Klettersteigen, waarvan de langste de Via ferrata Ernesto ‘Che’ Guevara de langste is. De routes variëren van "licht" tot "zwaar" en beginnende tot zeer ervaren bergbeklimmers kunnen hier dus terecht.


Bergroutes voor bergbeklimmen

Zoals we al eerder schreven zijn er heel veel routes mogelijk. Ze zijn allemaal uitstekend aangegeven. We noemen er hier enkele, meer als voorbeeld om aan te geven wat er allemaal te vinden is:
- Sentiero attrezzato Fausto Susatti: eenvoudig
- De route van de Colodri : eenvoudig
- Via dell'Amicizia : alleen voor ervaren klimmers
- Via attrenata Rino Pisetta : zeer lang en zwaar!
- Via Ferrata Monte Albana : zwaar


Kletteren aan het Gardameer
Voor iedereen met ervaring op het gebied van kletteren is het berggebied rondom de Noordpunt van het Gardameer een paradijs. Maar ook voor iedereen die zich aangetrokken voelt tot deze stoere sport, maar hem nog nooit zelf beoefend heeft, is hier gelegenheid tot kennismaken te over!


Sentiero attrezzato Fausto Susatti

Deze route brengt u naar de Cima Capi 927m
De start is in Riva de Garda.
De moeilijkheidsgraad is eenvoudig.
U klimt eerst ± 2,5 uur en de afdaling direct naar Riva duurt ook ± 2,5 uur


Sentiero attrezzato dei Collodri

Deze tocht brengt u naar de monte Collodri 400m
U start bij de parkeerplaats bij Camping Arco.
Ook deze route heeft als moeilijkheidsgraad; eenvoudig en is zeer geschikt als begin.
De weg is gemarkeerd en de duur tot de top is ± 1 uur.
Afdalen kunt u over de "Klettersteig" of via Laghel (aangegeven) en Arco terug naar de parkeerplaats.
Ook de afdaling kost ±1 uur.


Via dell' Amicizia

Zo bereikt u de Cima SAT, hoogte 1250m
De start is in Riva del Garda.
De moeilijkheidsgraad van deze "klettersteig" is pittig: Er zijn stevige klimmen en een goede techniek en conditie zijn zeker vereist. Dat geldt zowel voor de heenweg als voor de afdaling!
Zowel heen- als de terugweg zijn goed gemarkeerd en kosten heen 3 à 4 uur en terug 2 à 3 uur. Het is een absolute aanrader voor klimmers met ervaring.


Via attrezate Rino Pisetta

U klimt naar de top van de Monte Garzole 971 m, die ook wel Piccolo Dain genoemd wordt.
De start ligt in Sache in het Sarcadal.
Het gaat hier om een zeer zware en lange "klettersteig" met soms loodrechte stukken(!). De route kent uitsluitend beveiliging met staalkabels, dus geen ladders en "stiften". Een goede klimtechniek is hiervoor vereist en wrijvingsschoenen komen goed van pas.
De route start links van het autobedrijf in Sarche en is goed gemarkeerd, de duur is 3 uur.
Voor de afdaling gaat u eerst in de richting Ranzo, vervolgens richting Lago Toblino en Sarche 2 uur. Deze route behoort ongetwijfeld tot de allermooiste in dit gebied.


Via Ferrata Monte Albano

Naar de Monte Albano 468 m
Het uitgangspunt ligt in Mori ( op de weg van Nago naar Rovereto).
Dit is een zware "klettersteig", dus ervaring is vereist.
Vanaf Mori is de weg goed gemarkeerd. De heenweg kost ±2 uur.
Ook de afdaling is duidelijk aangegeven en loopt over "klettersteig" of wandelpad. Hier bent u ± 1 uur onderweg.


Voorbereiding en klimuitrusting voor bergbeklimmen

Wie nog nooit ervaring heeft opgedaan met kletteren, maar deze sport toch eens wil proberen kan zich het best eens gaan oriënteren bij een klimschool. Het zich zomaar eens begeven op een uitgezette klimroute is niet verantwoord! Na het doen van een cursus kan men ook nog altijd met een ervaren berggids op stap gaan.

Bergbeklimmen vergt een goede voorbereiding. Ten eerste is het aan te raden dat u over een goede conditie beschikt. Verder is het fijn om dunne handschoentjes mee te nemen. Doe alle sierraden af tijdens het klimmen. 
De basisuitrusting bestaat verder uit goede wandelschoenen, of klimschoenen, met een goed profiel voor grip. Een klettersteigset, bestaande uit een heup- en borstgordel om een stabiele bevestigingspunt te creëren voor het lichaam. De meeste klettersteigsets zijn geschikt voor een gewicht van 50 tot 100 kilo. Voor degene die meer wegen dan 100 kilo, is het sowieso verstandig om naast de heupgordel een borstgordel te nemen. Voor degene die minder wegen dan 50 kilo, zijn er aparte sets. Een klettersteigset breekt je val en zorgt ervoor dat je dus nog veiliger je klimt kunt maken. 

Let ook op de weersomstandigheden als je gaat bergbeklimmen. Het Noordelijke gedeelte bevindt zich in de Alpine, waar het weer in een paar uur kan omslaan. Onweer komt ook veel voor in dit gebied. Win daarom informatie in over het weer voor u vertrekt. 


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS