Reisgids

Het kasteel van Sirmione


Het kasteel van Sirmione aan het Gardameer
Het kasteel van Sirmione aan het Gardameer
Het kasteel van Sirmione is het belangrijkste exemplaar van forten aan het Gardameer. Tussen de 13de en 14de eeuw, was Sirmione de grensstad tussen de huizen Della Scala van Verona en de heersers van Milaan. Het oudste gedeelte van het kasteel is omgeven door een vierkante muur met drie torens.

Het is naar alle waarschijnlijkheid gebouwd op de resten van een Romeins fort. In het midden van de 14de eeuw was het dok klaar en in het nabijgelegen dorp bevestigd. Bijzonder opmerkelijk hierbij was de bouwtechniek, enerzijds de bakstenen, die in de buurt gebakken werden, en anderzijds de natuursteen uit de nabijgelegen heuvels van Cortine. Het kasteel bereikte zijn hoogtepunt in de 14de eeuw. Ook al was het een zeer belangrijk kasteel, het was geen Hofburg.

Wanneer de oorlog begon, verloor de familie Della Scala het kasteel en in 1405 behoorde het tot de Republiek Venetië. In de daaropvolgende eeuwen zorgde de komst van artillerie voor het einde van middeleeuwse kastelen. Hierdoor ontstonden er forten voor garnizoenen zoals Peschiera en Sabbioneta, welke een vijfhoekige vorm had met lage muren, die ook de zware kanonnen hadden doorstaan.

Het beschermde kasteel van Sirmione werd meer dan honderd jaar gebruikt als kazerne, maar in 1797 bracht het indringen van Napoleon hier verandering aan, welke tot de 20ste eeuw aanhield. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het torencomplex gerenoveerd. Tegenwoordig is het voor publiek geopend en dankzij het Bureau van Kunsten en Erfgoed, is het kasteel gerestaureerd in de oorspronkelijke staat. Duizenden toeristen wandelen dagelijks over de ophaalbrug, om vervolgens tussen de kasteelmuren te lopen. U kunt de toren ook beklimmen om te genieten van het prachtige uitzicht. Op de top van de toren kunt u het spindel-vormige silhouet van het schiereiland van Sirmione zien.Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS