Reisgids

Vissen aan het Gardameer

Vissen is een sport die ontelbare liefhebbers kent. Maar niet alleen ons eigen waterrijke land biedt daar alle gelegenheid voor. Het Gardameer en de streek daar omheen kan je rustig een hengelaars paradijs noemen. Maar of je nu in de kleine bergbeekjes je hengel wilt uitgooien, of met een boot het Gardameer op wilt varen om daar je geluk te beproeven, overal ben je aan regels gebonden!

Vissen aan het Gardameer
Vissen aan het Gardameer
Vissen aan het Gardameer

Om in de kleine bergbeekjes te mogen vissen moet je in het bezit zijn van een algemene vergunning, die te koop is bij de Houtvesterij in Garda. Je ”krijgt” dan tevens een “landkaart”, die heel goed van pas komt in dat gebied, dat soms niet zo makkelijk toegankelijk is. Voor de kleinere meren en de beken moet je dan ook nog een dagkaart hebben voor de uitgekozen plek. Die is te koop in het dorp in de buurt.

Voor we je verdere informatie geven over het vissen in het Gardameer eerst even dit: Mocht je met een motorboot het meer op willen om zo te gaan vissen, zorg dan dat je op de hoogte bent van alle nieuwe voorschriften voor motorboten en zorg dat je alle papieren altijd bij je hebt! De boetes zijn hoog!  
Vissen aan het Gardameer
Vissen aan het Gardameer
Een visvergunning voor vakantiegangers haal je bij het Postkantoor of in een tabakswinkel  ("tabacchi"). Daar koop je twee zegels voor € 20,66. Je vult de vergunning “tassa per la pesca” in en plakt de zegels op het ingevulde formulier. Zorg dat je alle formulieren altijd bij je hebt!
Aangezien de voorschriften van gebied tot gebied zo verschillend zijn is het verstandig om je eerst goed op de hoogte te stellen van de regels die in het betrokken gebied gelden. Dit doe je het beste bij de Gemeente (“Municipio”) of bij de plaatselijke VVV.

Een goede raad: Ga nooit in de zomer met blote benen in zo’n rustig kabbelend koel beekje staan!!!! Zolang je in het water staat heb je niets in de gaten, maar als je eruit bent merk je dat je onder de rode jeukende bultjes zit. De “waterluis” heeft zich op jouw huid te goed zitten doen!

Een goede stek vinden…
Ga je de Sarca stroomopwaarts, dan kom je heerlijk rustige “stekkies” tegen. In het noorden van het meer zitten veel forellen en in het zuiden, in de buurt van Peschiera (bij de Mincio) zwemmen veel snoeken.

Net als in Nederland gelden voor de diverse vissen minimum afmetingen, waaronder de vis niet gevangen mag worden en bovendien heeft elke soort een vangstverbod in de paaitijd! 
Hieronder vind je de meest belangrijke vissen, maar het is zeker aan te raden om je ter plekke van e.e.a. op de hoogte te stellen.

Beekforel   Vangstverbod    15.10 tot 15.01   min. 30 cm
Meerforel            ,,               15.10 tot 15.01   min. 30 cm 
Karper                 ,,               01.06 tot 30.06   min. 30 cm
Zeelt                   ,,                01.06 tot 30.06   min. 25 cm
Snoek                 ,,                01.03 tot30.04    min. 40 cm
Baars                  ,,               15.04 tot 15.05   min. 18 cm

En dan nog een heel zeldzame vis, de Gardameerforel! Deze forel komt alleen in het Gardameer voor. Hij plant zich twee maal per jaar voort en mag dus niet gevangen worden van 15.11 tot 31.01 en van 20.06 tot 20.08!

Over de Gardameerforel bestaat een legende die vertelt dat hij zich voedt met goud dat te vinden is op de bodem van het Gardameer op een diepte van 350 meter! Laten we dit even nemen voor wat het is, een feit is dat over deze vis nog altijd sommige dingen niet bekend is, bijvoorbeeld wat hij nu eigenlijk eet. De Gardameeforel heeft weliswaar tanden, maar velen vermoeden dat hij zich voedt met plantaardig voedsel. Hij kan 40 cm groot worden en zo’n exemplaar weegt dan maar liefst 1 kg. Het mannetje is zilver kleurig, maar in de paaitijd verkleurt hij naar geeloranjeachtig. Het vrouwtje blijft zilver van kleur.

En dan nog tenslotte dit:
Mocht het met de eigen vangst eens tegen zitten, dan kan je nog altijd zo om een uur 8 – 9 de terugkerende vissers in de haven opwachten. Die zijn dan best bereid iets van hun vangst te verkopen.


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS