Reisgids

Isola del Garda

Op de hoogte van Gardone Riviera ligt een klein eilandje tussen Salò en San Felice del Benaco in het Gardameer.Veel is er vanuit daar niet van te zien: een groot huis met een toren en daaromheen veel begroeiing, dat is alles. En als u nieuwsgierig zou zijn geworden en zou informeren of het mogelijkheid was om daar te gaan kijken, dan kreeg u als antwoord dat het eiland particulier bezit was en niet te bezichtigen is!  

Echer, daar is nu verandering in gekomen. Sinds kort is er een mogelijkheid om zelf een kijkje te nemen op dit fascinerende eilandje

We hebben het over het Isola del Garda, een eilandje dat weliswaar klein is, maar dat dankzij de grote liefde, eigenlijk een klein paradijs genoemd mag worden. Het doet qua vorm een beetje denken aan een komma. Op het grootste stuk staat een prachtige Villa en de “staart” is rijk begroeid.  

Het eiland is al lang bewoond. In 1221 stichtte Franciscus van Assisi op het noordelijke deel een eenvoudige hermitage. In opdracht van de familie Leche werd er tussen 1817 en 1830 een grote Villa gebouwd. In het park werd een kunstmatige grot aangelegd, zoals we die wel vaker aantreffen bij paleizen of buitenverblijven uit die tijd.

De Villa die we nu kunnen bewonderen is het werk van de architect Luigi Rovelli, die in 1890-1903 dit lustoord bouwde voor de familie Borghese - Cavazza. De Villa is gebouwd in Neogotisch - Venetiaanse stijl. Opvallend is de toren (1900-1903) die rijk is versierd, met o.a. bloemmotieven.

Rondom de Villa is een schitterende terrasvormige tuin aangelegd, met perfect onderhouden perken waarin u o.a. het wapen van de familie De’Ferrari ontdekken kan. Deze familie liet de tuin aanleggen. Duidelijk te zien is dat het geheel werd ontworpen om zowel vanuit het water als vanaf het land bekeken te worden. Er zijn veel bomen die behoren tot de flora van Noord-Amerika en Noord-Afrika en naaldbomen die we in Oost-Europa vinden. Maar ook de mediterrane streken zijn goed vertegenwoordigd, terwijl palmen die van de Canarische eilenden komen rondom de Villa staan. Onderin de tuin, aan de oever van het meer, staan de vruchtbomen: kaki’s, citroenen, peren, granaatappels, sinaasappels, grapefruits, olijven, en nog veel meer.

Het parkgedeelte van het eiland, dat aangelegd is op de vlakke “staart” van de komma, is het wildste en meest tot de verbeelding sprekende deel. Ook hier vinden we weer een ongelooflijk grote collectie bomen (o.a. cypressen eiken, ceders, populieren platanen, dennen en sparren) die overal vandaan zijn gehaald om dit schitterende, geheimzinnige paradijs te scheppen.
Zoals al aan het begin van dit artikeltje gezegd is, bestaat er sinds kort de mogelijkheid dit alles te bezoeken. Op enkele dagen per week worden er rondleidingen gegeven, waarbij u een kijkje kunt nemen in de Villa en de schitterende omgeving. U moet zich wel van te voren telefonisch aanmelden! Heeft u belangstelling hiervoor dan kunt u het beste naar de website www.isoladelgarda.com gaan. Daar vindt u alle informatie over data, uren en de telefoonnummers, in het Italiaans, Duits en Engels.

Isola del Garda
Isola del Garda
Zoals al aan het begin van dit artikeltje is gezegd bestaat er sinds kort de mogelijkheid dit alles te bezoekn. Op enkele dagen per week worden er rondleidingen gegeven, tijdens welke u een kijkje neemt in de Villa en de schitterende omgeving. U moet zich wel van te voren telefonisch aanmelden! Heeft u belangstelling hiervoor dan kunt u het beste gaan naar de website www.isoladelgarda.com. Daar vindt u alle informatie over data, uren en de telefoonnummers, in het Italiaans, Duits en Engels. 


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS