Reisgids

Het Valtenesi gebied

Als u de kaart van het Gardameer bekijkt ziet u in het zuidwesten de plaatsen Salò en Padenghe liggen. Dit artikeltje gaat over de Valtenesi, het gebied dat ligt tussen deze twee plaatsen aan de oever van het meer en dan met een bocht het binnenland in. 

Valtenesi

De Valtenesi (spreek uit “Val tennesee”, zoals het Amerikaanse Tennesee) omvat dus de stadjes S
Puegnago del Garda
Puegnago del Garda
an Felice del Benaco, Puegnago del Garda, Polpenazze, Soiano, Manerba, Moniga en Padenghe. In de tijd dat de Republiek Venetië het hier voor het zeggen had was Salò de belangrijkste stad voor de “Quadra Valtenesi” en eigenlijk is deze welvarende en toch bescheiden plaats dat nog steeds.
Als u vanuit Salò de heuvels in wilt gaan moet u van de hoofdweg een van de vele zijwegen inslaan. U passeert dan eerst grote percelen waarop allerlei groenten gekweekt worden. Maar bent u die voorbij dan ontrolt zich bij het stijgen van de weg een betoverend uitzicht voor uw ogen,  met een boeiende afwisseling van wijngaarden, olijfbosjes, kleine gehuchtjes, kastelen, oude dorpskerkjes en kapelletjes en 18de eeuwse barok kerken. En steeds ligt daar in de diepte het schitterende Gardameer met zijn wisselende kleuren.

Druiven en olijven worden al eeuwenlang in deze streek verbouwd. Wijn en olijfolie zijn
Kasteel Padenghe
Kasteel Padenghe
 dan ook de bekendste producten. De kwaliteit van de rode wijnen uit de Valtenesi wordt gegarandeerd door het “Garda Classico” DOC keurmerk. De wijnen worden gemaakt uit verschillende druivenrassen, waarvan de Gropello wel de bekendste is. De Chiaretto die direct na de persing van de druiven wordt gemaakt wordt jong gedronken en is toch vol van smaak. Deze wijn is typerend voor de Valtenesi. In het begin van de 20ste eeuw werd begonnen met het maken van deze wijn, volgens de traditie van de Franse wijnbouw. Na slechts een jaar rijping worden de rode wijnen al gedronken.

De teelt van olijven is minstens zo belangrijk als de wijnbouw. De landelijke Valtenesi produceert een uitstekende extra-vergine olijfolie, die meestal bij de molen of de boerderij van de producent verkocht wordt.

De regionale gerechten worden veelal volgens eenvoudige recepten gemaakt  met de producten die de streek oplevert.

De Valtenesi is een boeiende streek waar elke stad zijn eigen geschiedenis heeft en een kasteel om te bezoeken of een kerk waar u, beschut tegen de soms hete zomerzon, even rustig kunt genieten van de mooie fresco’s of een altaarstuk. En vergeet dan vooral niet eens een bezoek te brengen aan een wijngaard om bij de boer een prima wijn te kopen. U bent er van harte welkom. 

Verdere informatie vindt U onder: http://www.valtenesi.net/


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS