Reisgids

Brescia

De provinciehoofdstad Brescia, na Milaan de belangrijkste stad van Lombardije, ligt vriendelijk aan de voet van de uitlopers van de Brescianer Al pen. De bezienswaardige oude stad, waarvan het grondplan een vierkant is, bezit behalve resten uit de vroege Romeinse keizertijd, ook mooie renaissance bouwwerken. Boven de stad torent een oude burcht.

Na de niet onaanzienlijke vernielingen van de laatste oorlog hebben enkele stadsdelen door verbreding van de straten en pleinen ingrijpende veranderingen ondergaan. Brescia heeft een vrij belangrijke textiel en metaalindustrie (o.a. jachtgeweren) en is voorts het handelscentrum voor de produkten van de vruchtbare omgeving.


Geschiedenis

Brescia
Brescia
Het oude Brixia was sinds Augustus als Augusta Civica een Romeinse kolonie en dankzij haar ligging aan de alpenweg van Bologna over de Splugen een welvarende stad. In de middeleeuwen was de stad een ijverig lid van de Lombardische stedenbond en van 1427 tot 1797 had zij de republiek Venetië in haar bezit. Op het gebied van de kunst heeft Brescia bekendheid gekregen door haar schilderschool, waarvan Alessandro Bonvicino, Il Moretto genoemd (1498-1555), wat betreft zijn koloriet met de Venetianen kon wediiveren. Een ander groot schilder uit Brescia is Girolamo FBomano, 11 Romanino genoemd (1485-1559). In de kerken en in de pinacotheek bevinden zich vele werken van deze kunstenaars.


Bezienswaardighede

Op de Piazza del Duomo verheft zich de Duomo Nuovo (oorspronkelijk 17de eeuw; vieringkoepel uit 1825). Naast de dom de Rotonda (eigenlijk: Duomo Vecchio) een machtige cirkelvormige koepélbouw (11 de 12de eeuw) die werken van Moretto en Romanino herbergt; onder het dwarsschip de resten van een zuilenbasiliek uit de tijd der Longobarden, de Basilica di San filastrio. Ook op dit plein de Broletto (1186-1250), het oude stadhuis en thans o.a. prefectuur, met de Torre del Popolo.

Westelijk van het domplein de Piazza della Vittoria, het in 1933 nieuw aangelegde
Duomo Brescia
Duomo Brescia
 centrum van de stad. Achter het postkantoor de Piazza della Loggia, een van de schilderachtigste pleinen van Noordltalië. Aan de westzijde de prachtige Loggia (stadhuis), met de bouw waarvan in de jaren 1492-1508 in vroegrenaissancestijl werd begonnen en die tussen 1526 en 1574 werd voltooid (vensters van Palladio). Tegenover de Loggia een facade met een uurwerktoren (1552). Aan de zuidzijde van het plein de Monte di Pietà (pandjeshuis) met een fraaie vroegrenaissance loggia (eind 1 5de eeuw).

Van de Broletto voert een trap naar het Castello, de oude Viscontiburcht. Een mooi uitzichtrijk park (dierentuin, sterrenwacht, museum omringt het kasteel. Onder het Castello voert een tunnel, de Galleria Tito Speri, naar het hoger gelegen stadsdeel Borgo Trento.

Oostelijk van de Broletto loopt de Via dei Musei, eens als Via Aemilia de hoofdstraat van de Romeinse stad, naar de in 72 n. Chr. onder Vespasianus opgerichte Tempio Capitolino, een tempel in Korinthische stijl die aan Jupiter, Juno en Minerva was gewijd. Het voorportaal wordt door acht zuilen gedragen; in de drie cella's een verzameling Romeinse inscriptiestenen (maandag gesloten). Achter het capitool het Museo Romano (maandag gesloten) met Romeinse vondsten uit Brescia en omgeving. lets verder oostelijk in de Via Piamarta, in de vroegmiddeleeuwse kloosterkerk Santa Giulia, het Museo dell'Età Cristiana (maandag gesloten) met een verzameling ivoren uit de 3de5de eeuw en het gouden kruis van de Longobarden koning Desiderius (8ste eeuw). Aangrenzend de oude kerk San Salvatore (9de eeuw mooie crypte op 42 zuilen).

Aan de Corso Martini della Libertà, in het zuidwestelijk deel van de stad, het kleine kerkje Madonna dei Miracoli (gerestaureerd) met een sierlijk vroegrenaissancevoorportaal (1487-1508) en indrukwekkend interieur. Niet ver hiervandaan, in zuidwestelijke richting, de kerk SantiNazaro e Celso (1780; altaarschilderingen van Moretto; achter het hoofdaltaar 'Opstanding van Christus' van Titiaan) en de San Francescokerk (1254-1265; hoogaltaarstuk van Romanino) met mooie gotische kruisgang.

Noordwestelijk van de Piazza della Vitto rio de kerk San Giovanni Evangelista met werken van Moretto en Romanino. — Verder westelijk aan het eind van de Via Capriola, de vroegere kloosterkerk van Santa Maria delle Grazie (ca. 1522) met overdadig interieur.


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS