Reisgids

Canale di Tenno

In dit middeleeuwse stadje lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Het stadje ligt ten noorden van Riva del Garda. Het mag er van een afstand misschien een beetje afwerend en gesloten uitzien, maar na het passeren van de eeuwenoude poort blijkt dit alleszins mee te vallen. 

Canale di Tenno
Canale di Tenno
Het ligt tegen de helling van de Mosone geplakt en alle huizen hebben hun oorspronkelijke architectuur nog bewaard. De straatjes zijn smal,de huizen staan dicht tegen elkaar en hebben veel houten balkonnetjes. Overal komen we oude fonteintjes tegen, kleine binnenplaatsjes, schilderachtige doorkijkjes, in nissen staan oude heiligenbeeldjes, de straatjes zijn verbonden door trappen, kortom Canale heeft nog helemaal het karakter van een traditioneel Trentiner bergdorp. De huizen zijn allemaal met buitengewone zorg gerestaureerd en alles is er op gericht om het zo te doen dat het authentieke karakter niet aangetast wordt. We zien het wel eens anders, helaas.
Als je daar zo rond loopt komt als vanzelf de vraag bij je op hoe het mogelijk is dat deze oase van rust en vrede zo onaangetast heeft weten te ontsnappen aan de vaak zo negatieve gevolgen van de moderne bouwwoede. 
Het lijkt een wonder, maar er is een duidelijke verklaring. Na de tweede wereldoorlog is de hele bevolking weggetrokken om zich te vestigen in een gebied waar toerisme en industrie zich ontwikkelden en voor meer welvaart zorgden. In het geval van Canale gingen de mensen naar de meer toegankelijke vallei van de Sarca.

De boerderijen bleven leeg achter en de kleine perceeltjes grond die gebruikt waren als weide- of bouwgrond werden weer aan de natuur teruggegeven. En zo lag Canale er stil en verlaten bij tot het in de zestiger jaren weer “ontdekt” werd. En hier heeft toen wel een klein wonder plaats gevonden.

Een aantal enthousiaste mensen, onder de bezielende aanvoering van de amateur schilder Giacomo Vittore, heeft het initiatief genomen om Canale te ontwikkelen tot een centrum van cultuur en historie. Zij stichtten het “Casa degli Artisti”dat de naam van Giacomo Vittore draagt. Canale is een soort openluchtmuseum geworden, maar wel een dat bruist van  artistiek en cultureel leven.

Het belangrijkste evenement is wel het “Rustico Medioeva” festival. Dan wordt door onder meer folkloristische voorstellingen en  historische opvoeringen de belangstelling
Canale di Tenno
Canale di Tenno
 voor het culturele erfgoed aangewakkerd. Eten, wijn, kunst, klederdrachten vormen hier niet alleen een trekpleister voor het toerisme, maar zijn ook een voedingsbodem voor allerlei artistieke en culturele activiteiten.

Het “Casa degli Artisti’’ is de spil waar alles om draait. Het heeft zich ontwikkeld tot een huis waar kunstenaars uit de gehele wereld welkom zijn. Het is traditie dat elke gast hier een kunstwerk achter laat. Zo komt het dat in de loop der jaren een collectie van meer dan 400 kunstwerken, schilderijen, grafisch werk, beelden, ceramiek, tekeningen, noem maar op, is verzameld. Canale is een bron van inspratie gebleken voor tal van kunstenaars. We noemen er slechts enkele: Paloma Picasso, Mario Rigoni Stern, Santomaso….
In het “Casa degli Artisti” worden niet alleen tentoonstellingen gehouden. Er worden tal van cursussen georganiseerd op velerlei gebied: schilderkunst, knipkunst, potterie, en er worden ook conferenties gehouden en lessen gegeven door de Kunstaccademies van o.a. Milaan, Verona, Bergamo.

Het zou hier te ver voeren om alle onderwerpen op te noemen waarover in de loop der tijd tentoonstellingen zijn gehouden. Werk van Dali, Picasso, Goya, Vasarely en Mirò was hier te bewonderen, maar ook exposities rond Goethe en bijvoorbeeld over de Hongaarse opstand.

Canale di Tenno
Canale di Tenno
Van de cursussen die hier gegeven werden en worden noemen we Raku Ceramiek, graveren, moderne en middeleeuwse dans, middeleeuws koken, discussies over kunst, van oud tot modern. Eigenlijk wordt er zo’n breed scala bestreken dat het ondoenlijk is om zelfs maar een poging tot volledigheid te doen!

Bij al deze activiteiten mag de “Rustic Medieval Fair”, die 10 dagen duurt beslist niet ongenoemd blijven en hetzelfde geldt voor “Gastronomic Tour of the Area” wanneer alles in het teken van voedsel en wijn staat en er over deze onderwerpen ook weer folkloristische evenementen worden georganiseerd.Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS