Reisgids

Het Gardameer is ook Eten en Drinken

Daar waar voor reizigers uit Noord Europa de Alpen overgaan in het Middellandse Zee gebied ligt het Gardameer. Een streekdie uitnodigt voor een eerste stop op hun reis naar Italië. Maar de streek rondhet Gardameer is veel meer waard dan alleen maar een plaats om even een nachtjete blijven op weg naar….

Het Gardameer is ook Eten en Drinken
Het Gardameer is ook Eten en Drinken
Een beroemd reiziger die dit al opgemerkt had was Goethe die in zijn reisboek over Italië schreef over de omgeving van Garda. En nog heden ten dage ondergaan wij dezelfde gevoelens van verrukking enverbazing als we uit Trento of Rovereto vanaf de bergen bij Garda het schitterende uitzicht over het meer zien verschijnen.

Dankzij de bescherming die de bergen tegen de koude noordenwinden bieden is de vegetatie die van de Middellandse Zee, dushier olijfbomen en cipressen in plaats van naaldbomen. Van Riva tot de Dro en van Nago tot Tenno kleuren olijfbomen en wijngaarden de terrassen die al sindseeuwen door boeren aangelegd en onderhouden worden.

Daar wordt de grote variatie aan wijnen en eten geproduceerd die op hun beurt weer de basis vormen van de vele locale en authentieke, altijd zeer smaakvolle, streekgerechten. Een speciale vermelding verdient nog “Carne Salada”, een verrukkelijke vleesschotel en geen salade, zoals we misschien zouden denken!

Sommige recepten verraden hun Hongaarse en Oostenrijkse oorsprong, terwijl andere geheel stammen uit de streek van het Gardameer. Ook hierin is dus weer de interessante historie van deze streek te vinden, zoals die ook zo overduidelijkte zien is in de vele historische monumenten die rondom het meer te bewonderen zijn!

De kwaliteit en de grote verscheidenheid van de wijnen verdienen het zeker om opgemerkt te worden. Generaties van wijnmakers zijn met grote passie bezig om de verschillende wijnen te creëren, van Chardonnay en Pinot Blanc, van Merlot en Nosiola, van Schiava tot Muller Thurgau. In hun producten vinden we hun liefde en grote ervaring terug.

Niet vergeten mag nog de Grappa, een heerlijke marc die na een destillatie proces uit wijn gemaakt wordt.

Olijfolie is een ander belangrijk product rondom het Gardameer. De kwaliteit van de extra-virgine is geweldig Als u ineen plaatselijk restaurant eet doet u er verstandig aan er op aan te dringen dat deze olie gebruikt wordt bij de bereiding van uw gerechten. Deze olie wordt slechts in gelimiteerde hoeveelheden geproduceerd, maar kan ook direct gekocht worden bij de olijfoliemolens. Sommige hebben zelfs het predikaat V.S.O.P.verworven!

De smaak is licht fruitig en in de geur zit een vleugje amandel. Deze olie bevat heel weinig zuren, doordat zij koudgeperst wordt.

Dankzij het schone water is de in het meer gevangen vis van geweldige kwaliteit en ook hier vinden we weer een grotevariatie: forel, paling, sardines, snoek en karper worden tot lokale gerechten verwerkt.

Bijna zouden we de Grappa vergeten te noemen,een heerlijke marc die na een distillatie proces uit wijn wordt gemaakt.


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS