Reisgids

Valle di Ledro


Valle di Ledro
Valle di Ledro
In de prachtig vallei van de Ledro ligt het Museo delle Palafitte, het museum van de paalwoningen.
In 1929 werd de vondst van de historisch zo belangrijke overblijfselen van een nederzeting  aanvankelijk het onderwerp van een wetenschappelijk onderzoek. Dat werd echter niet lang voortgezet en het duurde tot 1961 voor het onderzoek en de opgravingen opnieuw werden opgepakt. In die tussentijd hadden verval en dieven behoorlijk veel schade aangericht.
Drie grote opgravingen in 1961, 1965 en 1967  toonden aan met wat voor belangrijke vindplaats  men hier te doen had. Toen dat duidelijk werd besloot men hier een museum te openen om daar  de vondsten in onder te brengen en daarmee tevens een beeld te geven van de sociale en economische omstandigheden waarin de bewoners van deze paalwoningen geleefd moeten hebben.

De bouw van het museum begon in 1968 en het werd in 1972 voltooid. Het is een bijzonder gebouw geworden dat door het gebruikte materiaal als het ware opgaat in de prachtige natuur rondom. Grote ramen bieden onbelemmerd uitzicht op plek waar de vondsten zijn gedaan.
Een opgegraven kano van 4,5 meter lengte en 75 cm breedte is de blikvanger in de grote tentoonstellingshal.
In glazen vitrines liggen de diverse vondsten uitgestald:
  • donkerbruine en rode aardewerken voorwerpen, waaronder nog geheel gave bekers en potten voor voedsel,
  • terracotta gereedschappen, waarvan het gebruik “nog” onbekend is, die versierd zijn met een intrigerend patroon van lijnen en stippen
Uit wat in de potten gevonden is aan resten van vlees, planten en andere afzettingen valt goed te herleiden wat de leef- en eetgewoonten van de bewoners geweest moeten zijn.
Verder zijn er verschillende bronzen voorwerpen gevonden, bijlen, dolken met driehoekige lemmetten, broches en zelfs enkele tiara’s. En verder zijn er gereedschappen van hout, been en hoorn.

Er zijn prachtige foto’s van een linnen band met een duidelijk diamantvormige versiering aan elk eind, die deels opgerold en deels opgevouwen is. Interessant is een aantal kralen van amber die geregen waarschijnlijk een halsketting hebben gevormd.

Meer vondsten uit de opgravingen van de Ledro zijn te vinden in het museum van het kasteel van Buonconsiglio en het Tridentino Museum van Natuurwetenschappen in Trente.

Bij het Museo delle Palafitte is een paalwoning gerecontrueerd. Deze is wel een mooie illustratie van hoe de woningen er daar uitgezien zouden kunnen hebben. Of die ook wetenschappelijk geheel verantwoord is gebouwd is echter maar de vraag.

Het museum is geopemd van 1. maart tot juni en van 1. september tot 30. november van 9.00 uur tot 17.00 uur. Het is dan op maandag gesloten.
In juli en augustus is het museum elke dag van 10.00 uur tot 18.00 uur geopend.


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS