Torri del Benaco

Torri del Benaco


Van de waterkant bepaalt de indrukwekkende Scaligeri burcht het gezicht op Torri del Benaco. Zoals van zoveel stadjes aan het Gardameer is de geschiedenis een lange.

Maar bij Torri is die al af te lezen aan de naam. Del Benaco duidt op de Latijnse naam van het Gardameer: Lacus Benacus. Het is overigens niet zo moeilijk om per boot naar Torri te komen. Hier ligt een autoveerhaven die enkele malen per dag wordt aangedaan door de veerboten naar Toscolano-Maderno aan de overkant.
De oude haven is het middelpunt van het historisch centrum. Het is heerlijk om hier door straatjes en steegjes rond te dwalen en de mooie oude huizen en paleisjes te bewonderen. Wie gevoelig is voor sfeer en zijn ogen kan sluiten voor de onvermijdelijke toeristische "verleidingen" zal hier zeker genieten.
Torri del Benaco is een uitstekend startpunt voor mooie tochten het achterland in, dus de Monte Baldo op, zowel per auto als te voet.
De hellingen van de Monte Baldo (1790 m hoog!) zijn voor het merendeel beplant met olijfbomen. De olijven moeten in de meeste gevallen met de hand geoogst worden omdat de hellingen zo steil zijn dat er geen gebruik gemaakt kan worden van machines.
Geen wonder dus dat de olijfolie uit Torri del Benaco, en dan in het bijzonder de eerste koude persing van bijzonder goede kwaliteit is! Een fraaie fles olio extra vergine di oliva is dan ook een heerlijk souvenir om mee naar huis te nemen.

Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS