Reisgids

Palio del Bisse

Bandiera del Lago, betekent vlag van het meer. Teams uit de omgeving van het Gardameer strijden om deze vlag te behalen met een heel speciale wedstrijd, namelijk gondel roeien. Ieder verdedigd zijn eigen plaats. Er vinden 8 verschillende wedstrijden plaats.

Roei regatta op Venetiaanse wijze: Wedstrijden tussen de verschillende stadjes van het Gardameer 

Op diverse avonden en bij verschillende stadjes van eind juni tot begin augustus
De geschiedenis van deze roeiwedstrijden gaat terug tot de tijd dat het Gardameer onderdeel was van de Republiek Venetie. (1405-1796)  De eerste palio werd in 1548 in Salò gehouden ter ere van de Venetiaanse stadhouder Clarissimus Provvisore "Stefano Tiepolo".

Na de overheersing door Venetié werden lange tijd geen palio's meer gehouden totdat in het begin van de 20ste eeuw de beroemde dichter Gabriele d'Annunzio zich inzette voor het doen herleven van de traditie van de Palio van de Bisse.

De tweede wereldoorlog zorgde opnieuw voor een onderbreking van de traditie. Een onderbreking die tot de in de zestiger jaren duurde. Maar toen besloot in 1967 een stel enthousiaste mensen in Lazise de traditie van de Palio della Bisse nieuw leven in te blazen. En sindsdien worden elk jaar weer de traditionele roeiwedstrijden gehouden. De belangstelling van het publiek voor dit spektakel is geweldig. De roeiers staan rechtop in de platbodems. Een bisse is een adder. De zig-zag beweging die de boten maken doen denken aan de beweging van een adder!

De wedstrijden tussen de verschillende stadjes zijn heel spannend en omdat ze meestal tussen 19.00 en 21.00 uur plaatsvinden heel romantisch in het avondlicht.
Wie deze historische wedstrijden graag eens van dichtbij zou willen meemaken kan in verscheidene stadjes terecht, o.a. Lazise, Peschiera del Garda, Sirmione en Desenzano del Garda. De grote finale wedstrijd is op 10 augustus in Gardone.


Er is een fout opgetreden
powered by webEdition CMS