Reisgids

Notte di San Lorenzo

Notte di San Lorenzo; "de nacht van de wensen"; is er een sterrenregen die goed is te zien rond het hele Gardameer. En ziet u een vallende ster dan mag u natuurlijk een wens doen. De sterrenregen is tussen 22:00 en 04:00 te zien. In Bardolino en Peschiera wordt de Notte di San Lorenzo gevierd met festivalletjes met natuurlijk eten, entertainment, muziek en wijn.


"La Notte di San Lorenzo" – ook wel de nacht van de wensen genoemd – is een nacht waarin de Heilige Laurentius wordt herdacht in de legendarische sterrenregen plaatsvind. Elk jaar op 10 augustus wordt namelijk de meteorieten gordel van de Perseïden doorkruist met de aarde, waardoor er ontelbare vallende sterren ontstaan, die met de telescoop op met het blote oog te zien zijn. Die sterrenregen op Laurentius-dag, is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle, die in deze tijd rond de zon cirkelt en kleine deeltjes verliest. Er zijn dan tussen de 90 en 200 vallende sterren per uur te zien.

Tussen 22 uur en 24 uur is de beste tijd om te kijken. In de Italiaanse volksmond wordt deze sterrenregen ook wel Laurentius tranen genoemd en gaan terug naar de martelaar Laurentius. Laurentius was een jonge priester die in Rome leefde en voor oude en zieke mensen zorgde, totdat hij werd opgepakt en op 10 augustus 258 na Christus en doodgemarteld werd op een brandend rooster, omdat hij het geld van de kerk verdeelde onder de arme mensen. Sinds die tijd regende het ieder jaar vallende sterren. Op veel plaatsen zijn er op deze dag speciale evenementen, zoals bijvoorbeeld in Suveroto of in Massa Marttima. In Grossetto vindt een grote optocht plaats, aangezien de heilige Laurentius daar patroonheilige is. 

Ook in Peschiera, Borddino of Castelnuovo del Garda wordt klink feest gevierd: hier vindt men de bekende en populaire “Calici di Stelle” culinaire kraampje waar de dag met live muziek en Italiaanse specialiteiten gevierd kan worden. Bovendien zijn er ook live uitzendingen van andere gemeenten rond het meer. Het hoogtepunt is dan een grote vuurwerkshow aan de oever van het meer. Andere zoeken een romantisch plekje buiten de stad en vieren de dag met een picknick. Wie dan een vallende ster ziet, mag in stilte een wens doen en dit zou dan in vervullen moeten gaan.


Er is een fout opgetreden